Persbericht: Informatieportaal EuRIS krijgt update en nieuwe functionaliteiten

Logo EuRIS
Een jaar na de lancering voorziet EuRIS, het informatieportaal voor de binnenvaart, in een grote update met nieuwe functionaliteiten en verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Op basis van feedback van gebruikers is onder andere de procedure voor het claimen van schepen verbeterd en zijn de zichtbaarheid en beschikbaarheid van gegevens op
www.eurisportal.eu verder geoptimaliseerd. Sinds de lancering vonden al duizenden binnenvaartgebruikers de weg naar het portaal. Zij waarderen de diensten die EuRIS biedt en het feit dat gegevens van vrijwel het gehele Europese vaarwegnetwerk op één plek beschikbaar zijn. Bovendien profiteren ontwikkelaars uit zowel de beroeps- als de recreatievaart van de mogelijkheid die EuRIS biedt om data via API’s op te halen en in hun eigen apps te gebruiken.

In de nieuwe EuRIS-release is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de gebruiks­vriendelijkheid van het portaal. Zo hebben scheepseigenaren nu meer flexibiliteit en mogelijkheden binnen het claimproces van schepen. Het portaal biedt betere zichtbaarheid van gegevens en verbeterde zoek- en filteropties. De meertalige ondersteuning is verbeterd, zo zijn de namen van veel objecten (bruggen, sluizen, ligplaatsen, terminals) nu beschikbaar in de landstaal van het object. Het zoeken naar deze objecten is ook verbeterd.

Nieuwe release
Op basis van de ontvangen feedback van eindgebruikers en operators zijn meer verbeteringen aangebracht:

  • De afhandeling en visualisatie van Scheepvaartberichten is verbeterd
  • Geografische kaarten tonen relevante informatie op veel grotere schaal (verkeersbeeld, hydrometeo-informatie)
  • Statische en actuele informatie over de doorvaarthoogte van bruggen wordt beter verwerkt en gevisualiseerd
  • De gepubliceerde openingstijden van de infrastructuur zijn verbeterd
  • Berekende reizen hebben een betere reisbeschrijving (routebeschrijving)
  • Veel gegevens zijn verbeterd, als ook de visualisatie ervan en de afhandeling van berichten
  • Algemene prestatie-/beveiligingsverbeteringen en bugfixes zijn doorgevoerd


Verbeteringen aan API’s
Om het gebruik van de aangeboden EuRIS-diensten niet alleen op de EuRIS-webinterface, maar ook op veel andere toepassingen met behulp van API-diensten te bevorderen, is er een nieuw interface-documentatiegedeelte met codevoorbeelden beschikbaar. Dit is beschikbaar op https://developers.eurisportal.eu en wordt actueel gehouden. Verder zijn er verschillende verbeteringen aan de inhoud en omvang van de API’s doorgevoerd. Zo kunnen de actuele scheepsposities bijvoorbeeld eenvoudig worden opgevraagd door vlooteigenaren.

Een belangrijke mijlpaal is het ter beschikking stellen van het huidige digitale waterwegennetwerk van 27.000 km en de daarmee verbonden RIS-Index die men kan downloaden. Ontwikkelaars kunnen deze gegevens gebruiken om hun eigen applicaties te bouwen en aanvullende diensten of oplossingen aan te bieden. Alle aangeboden API’s van EuRIS worden gratis behandeld als Open Data (behalve AVG-beveiligde gegevens). Gebruikers kunnen zich abonneren op meldingen om geïnformeerd te worden wanneer gegevens worden bijgewerkt of nieuwe gegevens beschikbaar komen.

Volgende stappen
Voor de volgende releases is een volledig herontwerp van de Route- en Reisplanners en hun bruikbaarheid voorzien. De datakwaliteit zal voortdurend worden verbeterd. Ook wordt een downloadfunctie voor IENC-kaarten toegevoegd. De EuRIS-partners zullen het platform verder blijven ontwikkelen, afhankelijk van de behoeften en gebruikerseisen. Gebruikers kunnen feedback geven en wensen voor de toekomst van EuRIS kenbaar maken via het contactformulier op de website EuRIS – Contacteer ons (eurisportal.eu). Alle feedback wordt op prijs gesteld en zal door de partners in overweging worden genomen.

Toegang tot Europese binnenvaartinformatie
Het platform op www.eurisportal.eu werd in september 2022 voor het eerst gelanceerd door 13 Europese vaarwegautoriteiten. Het bestrijkt het belangrijkste onderling verbonden netwerk van binnenvaarwegen in Europa. EuRIS geeft toegang tot statische en dynamische informatie en geeft daarmee 24/7 actueel inzicht over de vaarwegen.

Schippers en andere gebruikers kunnen op ieder moment real-time informatie verzamelen en inzicht krijgen in de actuele verkeerssituatie op hun vaarroute, wachttijden, incidenten of verstoringen die van invloed zijn op de reistijd. Dit helpt vaarweggebruikers bij het plannen van hun reis- en aankomsttijden in heel Europa. Ze kunnen ook informatie met anderen delen, bijvoorbeeld hun verwachte aankomsttijd. Dit wordt aangeboden in een beschermde omgeving, zodat de privacy van alle gebruikers gewaarborgd is.