EDI in de containerbinnenvaart – PapierArm Varen

EDI in de containerbinnenvaart – PapierArm Varen


BTB-CBeter en sneller informatie delen via EDI is voor alle betrokkenen in het containervervoer voordelig: barge operators, inland terminal operators, schippers en deepsea terminal operators. Minder verplaatsen van containers bespaart tijd en brandstof en beperkt slijtage.

Er is geen rol meer voor ‘papier’ in de informatieketen, met wat er op ons afkomt vanaf Maasvlakte Twee. Groeiend containervolume betekent meer informatie. Die groei kan alleen maar opgevangen worden door informatie elektronisch te verwerken. Papierarm varen (PAV) is voor de containerbinnenvaart onontkoombaar. Dit kan alleen met EDI gerealiseerd worden. Medewerking van de partners van de containerbinnenvaart is hierbij onmisbaar. 

PAV met IFTMINBICS en BAPLIE/MOVINS

Deze pagina’s geven aan hoe te digitaliseren, welke berichten PAV in de containerbinnenvaart mogelijk maken en waar standaarden en aanwijzingen te vinden zijn. De implementatie van de volgende EDI-berichten vervult hierbij een sleutelrol:

  • IFTMINBICS
  • BAPLIE/MOVINS

Met het IFTMINBICS-bericht wordt de voorlopige laadopdracht tussen barge operator en schip gecommuniceerd. De schipper maakt een (voorlopige) stabiliteitsberekening  op basis van de aangeleverde containergegevens. Het IFTMINBICS bericht maakt het mogelijk om updates of “last minute” wijzigingen, in belading van containers over te brengen tussen schipper en bargeoperator, terwijl het schip al begint te varen. Tussen schip en terminal wordt het BAPLIE bericht uitgewisseld om de actuele layout van het schip te communiceren. Het MOVINS bericht wordt gebruikt om de stuwinstructie naar de terminal te sturen. De uitwisseling van berichten schematisch –klik op het schema voor een grotere weergave:

Schema EDI

Voordelen voor terminals

Met de implementatie van deze berichten, behoeven ladende terminals niet “op nummer” (van het laadplan van de schipper) te laden. De laadterminal maakt een eigen invulling binnen het “vlekkenplan” van bestemmingen, die voldoet aan de stabiliteitscriteria. Ontvangende terminals weten ruim tevoren precies  waar welke container staat op het schip – inclusief lege containers. Hierdoor kunnen klanten eerder worden geïnformeerd, kan vervolgvervoer worden gepland en is minder personeel nodig.

Afstemming van berichten, coderingen en referentiegegevens

Voor een naadloze uitwisseling van berichten met ketenpartners in de containerbinnenvaart is afstemming nodig over:

Berichten specificatie

Onderstaande berichten(-versies) worden gebruikt in de containerbinnenvaart voor uitwisseling van berichten tussen ketenpartners. Klik op een link voor download van het document.

EDIfactVersieDownloadSpeciale
implementatierichtlijnen
Beheer
IFTMINBICSFinal
IFTMINBICS MIG BTBMIG
Mession Implementation Guide
BTB in werkgroep
BTB-Container
CODECOversie BBICS-C CODECOBTB
BAPLIE2.1Baplie211.zipIn ontwikkeling.
Neem contact op met BTB
SMDG
MOVINS2.1Movins212.zipIn ontwikkeling.
Neem contact op met BTB
SMDG

Zie ook: Informatie Uitwisseling