Stroom en Noodstroom

Stroom en Noodstroom


Stroom voor de computer aan boord

Een gebruikelijk boordnet heeft een voltage van 230 Volt bij 50 Hertz.  De boordgenerator moet een stabiele 50 Hz-frequentie leveren. Een computer is namelijk erg gevoelig voor instabiliteit in de boordnetfrequentie.  Dit kan leiden tot schade, storingen en gegevensverlies. Bureaucomputers hebben in de meeste gevallen een sinusomvormer nodig voor schone en stabiele voeding. Een draagbare PC (notebook of laptop) heeft een ingebouwde transformator met interne spanningsstabilisator en heeft daarom geen last van pieken in de boordnetfrequentie of van stroomuitval. Een sinusomvormer is in dit geval niet nodig

Noodstroomvoorzieningen voor computers

UPSMet een UPS (Uninterrupted Power Supply) kan een computer, die rechtstreeks op het boordnet is aangesloten, nog even doorwerken als de boordstroom plotseling wegvalt. Hoelang? dat hangt af van de uitvoering van de UPS.

De afhankelijkheid van automatisering kan varieren met de deelsector waarin je actief bent. Ladinggegevens elektronisch doorgeven is in het containervervoer eerdere regel dan uitzondering. Er zijn kleine UPS-en die je voldoende tijd geven om programma’s plus computer netjes af te sluiten. Maar er zijn ook grotere systemen die in staat stellen nog uren op noodvoeding door te werken. Informeer bij je nautische automatiseerder naar de mogelijkheden.