Nieuwsflits september 2023: Uitnodiging Telematicadag op 29 december a.s.

Save the date: Telematicadag 29 december 2023

Locatie: KSCC te Nijmegen
Tijd: vanaf 09:30 uur inloop, start programma om 10:00 uur.

Op vrijdag 29 december aanstaande wordt in Nijmegen op het KSCC in de Waalhaven voor de 26e keer de jaarlijkse Telematicadag georganiseerd.
Dit jaar staat de bijeenkomst in het teken van ‘Cyber Security’ in de binnenvaart en op de vaarwegen.

Er is in 26 jaar heel veel veranderd aan boord en op de vaarwegen; elektronische kaarten zijn een niet meer weg te denken onderdeel van iedere moderne stuurhut, ook de invoering van AIS wordt als een nuttig digitaal instrument ervaren en veel schepen melden hun reis- en ladinggegevens met behulp van BICS. Dit alles overigens in de context van zeer goede en inmiddels betaalbare mobiele dataverbindingen.
Daarbij blijft het echter niet, ook de introductie van meer intelligentie bij de besturing van schepen klopt zo langzaam op de deur van onze vloot. Door de komst van steeds meer intelligentere software aan boord wordt de kans op een cyberaanval ook groter. Zijn wij hier wel tegen beschermd? Hoe groot is de kans op een cyberaanval en wat kunnen we ertegen doen?

De organisatie, onder leiding van Bureau Telematica Binnenvaart, heeft een aantrekkelijk programma in elkaar gezet dat is gericht op de binnenvaartondernemer aan de wal en in de stuurhut. Ook beleidsmakers en andere stakeholders zijn traditioneel aanwezig op dit toonaangevende evenement. Tijdens de dag zullen deelnemers met elkaar een antwoord zoeken op de vraag hoe de digitale toekomst van de binnenvaart eruit moeten komen te zien en wordt ook aandacht besteed aan digitalisering van papieren documenten.

Ook wordt de Telematica Award uitgereikt aan een persoon die een meer dan gemiddelde bijdrage heeft geleverd aan de toepassing van telematica in de binnenvaart en op de vaarwegen.

De vrijwilligers van het KSCC voorzien ons gedurende de dag weer van een drankje en een hapje en niet te vergeten de inmiddels bekende lunch.

Tot ziens op 29 december a.s. bij het KSCC
Waalhaven 1K, 6541 AG Nijmegen (navigatie: Havenweg)
Routebeschrijving