Nieuwsflits december 2023: 26e editie Telematicadag

Nieuwsflits december 2023: 26e editie Telematicadag

Op 29 december organiseert Bureau Telematica Binnenvaart traditiegetrouw de Telematicadag op het KSCC in de Waalhaven van Nijmegen. Dit jaar voor de 26e keer en het overgrote deel van programma staat in het teken staan van cybersecurity. Daarnaast is er ook aandacht voor duurzaamheid en digitalisering en het digitaliseren van papieren documenten.

Het gebruik van digitale techniek neemt een grote vlucht, ook in de binnenvaart. Smart phone, elektronische kaart en diverse computers in de stuurhut zijn niet meer weg te denken. Ook de ‘connectivity’ tussen wal en schip neemt toe, bijvoorbeeld door het binnenhalen van updates maar ook door track piloten en besturing vanaf de wal van schepen op de Rijn en andere vaarwegen. Daarmee nemen ook de risico’s toe als het gaat om cybersecurity en het gevaar om gehackt te worden.

Zijn wij ons daar voldoende van bewust en nemen we wel de juist maatregelen? Dit en meer staat centraal op de 26e Telematicadag in Nijmegen. Toonaangevende sprekers onder andere vanuit het NCSC, RWS, CCR en OCIMF komen aan het woord en nemen ons mee in de wereld van digitale criminaliteit en de gevaren die op ons afkomen. Al met al genoeg reden om op 29 december deel te nemen en kennis en inzicht specifiek voor de binnenvaart te vergaren over dit boeiende onderwerp.

Telematica Award 2023

De organisatie, onder leiding van Bureau Telematica Binnenvaart, heeft een aantrekkelijk programma in elkaar gezet. Het programma richt zich daarbij zowel op binnenvaartondernemers aan de wal en in de stuurhut, als op beleidsmakers en andere stakeholders die traditioneel aanwezig zijn op dit toonaangevende evenement.

Tijdens de dag zullen deelnemers met elkaar een antwoord vinden op de vraag hoe de digitale toekomst van de binnenvaart eruit zal komen te zien. Ook wordt de Telematica Award uitgereikt aan iemand die een meer dan gemiddelde bijdrage heeft geleverd aan de toepassing van telematica in de binnenvaart en op de vaarwegen.