MIScobiva

MIScobiva


Het Management Informatie Systeem Container Binnenvaart (MIS-Cobiva) is een intiatief van vijf binnenvaart containeroperators (de ABCDR-combinatie) om de wachtijdtijdproblematiek te lijf te gaan bij de container-terminals in Rotterdam en Antwerpen. De initiatiefnemers Alcotrans, Bulcontrans, Contargo, Danser en Rhinecontainer zijn  goed voor 40% van het containervervoer over de Rijn. Het Centraal Het Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) treedt op als woordvoerder van MIS-Cobiva.

Zestig schepen geven hun positie door naar de MIS-Cobiva server. Net als bij navigatiesystemen op de weg, is de positieinformatie afkomstig van GPS-satellieten. Via het mobiele GPRS-netwerk worden de scheepsposities naar een centrale server gestuurd. MIS-cobiva is een goed voorbeeld van tracking en tracing via netwerktechnologie. De informatiestroom is beveiligd en alleen toegankelijk voor deelnemers.

De eigenaar/opdrachtgever van het schip kan op zijn computer zien waar het schip is, in welke richting het vaart en hoe hard het gaat. Deze informatie wordt gekoppeld aan andere gegevens op de MIS-Cobiva server zoals afspraken, reis- en ladinginformatie. De applicatie MIS Cobiva kan  voorspellen hoe laat het schip op haar bestemming is.  Hierbij wordt rekening gehouden met bruggen, sluizen en  stroomsnelheden. Door deze voorspellingen kan de keten beter gepland en bijgestuurd worden. Onnodige wachttijden kunnen zo worden voorkomen. De informatie in het systeem is realtime. De oudste info is circa 5 minuten oud. Dat is het geval als de schepen buiten de havengebieden varen. In de buurt van de zeehaven  is de informatie maximaal 1 minuut oud.

Meer informatie over MIS-cobiva op de website van EICB.

Zie ook: http://www.miscobiva.nl