Windows 10, BICS-updates en datakosten buitenland – correcties

Schermafbeelding 2015-08-13 om 15.09.59

In de Nieuwsflits van 13 augustus meldde BTB een mogelijke oplossing ter voorkoming van ongewenste data-kosten (in buitenland) bij het gebruik van BICS in combinatie met Windows 10. Inmiddels is er aanvullende informatie, die noopt tot enkele correcties en nuanceringen.

Correcties en aanvullingen – geen hoge datakosten BICS buitenland

BICS-gebruikers hoeven NIET bang te zijn voor onverwachte hoge datakosten in het buitenland, want BICS zal niet zelfstandig grote software-updates uitvoeren. Schippers die vrezen dat BICS (over de grens) automatisch updates binnenhaalt en een forse aanslag op hun databundel doet, kunnen we geruststellen. De BICS-gebruiker moet altijd expliciet bevestigen dat een update mag worden uitgevoerd. BICS-gebuikers hebben zelf regie over grote updates.

Windows 10 verandert dus niets aan het update-gedrag van BICS. Wel is nog enige terughoudendheid gewenst met het gebruik van Windows 10 – hieronder meer hierover.

Er zijn echter (kleine) automatische updtates die BICS wel uitvoert. Deze betreffen referentiegegevens, zoals gevaarlijke stoffen lijsten, terminalcoderingen, container- en locatiecodes etc. Het zijn updates van een zeer beperkte omvang. Het is ook uitermate belangrijk dat deze automatische updates direct kunnen plaatsvinden zodra ze beschikbaar zijn. Wanneer BICS aan boord werkt met verouderde referentiegegevens, kunnen er problemen ontstaan bij het elektronisch melden bij de vaarwegbeheerder en bij de samenwerking tussen BICS en andere computerprogramma’s, zoals stuwage-software.

Schepen die moeten voldoen aan de elektronische meldplicht, doen er dus verstandig aan er zorg voor te dragen dat hun dataverbinding altijd zo optimaal mogelijk is. Het eerder gegeven advies om de dataverbinding in BICS handmatig te blokkeren is, zeker voor schepen die containers vervoeren, niet raadzaam. Het is eigenlijk voor iedere BICS-gebruiker aan te bevelen om de verbindingsstatus alleen in overleg met BICS Helpdesk te wijzigen.

Terughoudend met Windows 10

Rijkswaterstaat adviseert BICS-gebruikers vooralsnog zeer terughoudend te zijn met het gebruiken van Windows 10 in combinatie met BICS en andere binnenvaartsoftware die samenwerkt met BICS. Er wordt nog druk gewerkt aan de correcte samenwerking tussen het gloednieuwe Windows 10 en BICS. Windows 10 wordt formeel nog niet ondersteund door RWS. Er zijn ook gebruikers die problemen met Windows 10 hebben gemeld. BICS Helpdesk zal momenteel nog niet altijd in staat zijn om problemen te verhelpen bij BICS-gebuikers die al overgestapt zijn op Windows 10.

Tip voor schippers die andere software dan BICS gebruiken voor elektronisch melden, zoals stuwagepakkettten. Vaak is deze software al geschikt voor Windows 10. Vergewis je ervan dat de leverancier van het pakket ook daadwerkelijk ondersteuning biedt als de software gebruikt wordt in combinatie met Windows 10. Dit geldt met name voor iedereen die moet voldoen aan de eisen van de elektronische meldplicht.

Veilig en goedkoop BICS updaten

Je kunt veilig en goedkoop BICS updaten als je gebruik maakt van een Wifi netwerk. In Lobith, IJzendoorn en Haaften kun je voor een ‘habbekrats’ gebruik maken van Binnenvaartnet-WiFi, om maar eens wat te noemen. In deze overnachtingshavens en andere Binnenvaartnetlocaties kun je alle benodigde updates binnenhalen via een stabiele Wifi verbinding.