Antennes en Inrichtingen

Antennes en Inrichtingen


Mobiele datacommunicatie: antennes, inrichtingen, techniek

GSMinstallatie 2Computerapparatuur, verbindingen en software vormen één geheel bij mobiele verbindingen. Ieder onderdeel van de installatie is even belangrijk en moet op elkaar afgestemd zijn. Of je nou gebruik maakt van GPRS of snellere datacommunicatie (G3, G4, WiFi),  er zijn meerdere manieren om boordcomputers met mobiele netwerken te verbinden. Op schepen worden meestal ‘gewone’ PC’s, laptops, notebooks,  tablets of smartphones gebruikt. In een omgeving met veel staal zijn de geintegreerde antennes in deze apparaten niet altijd toereikend voor stabiele verbindingen tijdens de vaart.

De computer wordt bij voorkeur via een externe antenne op de stuurhut verbonden met een mobiel netwerk. De meeste schippers hebben (een of meer) abonnementen voor mobiel dataverkeer. Duurder, maar wel zo betrouwbaar.
Nautische telecom specialisten leveren advies op maat en zijn bekend met de bijzonderheden rond datacommunicatie aan boord van schepen.

In de begintijd van mobiele datacommunicatie heeft BTB een een handige brochure uitgebracht, met  een beschrijving van manieren om een koppeling tussen PC’s en mobiele apparatuur tot stand te brengen. Inclusief  tips voor betere verbindingen. De brochure is verouderd en de vermelde apparaten of typen zijn inmiddels opgevolgd door andere. Maar de uitgangspunten voor  het inrichten van installaties, het aansluiten van antennes, apparatuur en aanbevolen afschermingsmaatregelen blijven onverkort geldig!

Download: zip antenneboekje (gezipt)