Actuele vaarwegdiepten

Actuele vaarwegdiepten


Er wordt aan gewerkt!

Covadem losstaandNog niet online beschikbaar, maar er wordt aan gewerkt. Het initiatief CoVadem onderzoekt de technische en praktische haalbaarheid van collectieve vaardieptemeting vanaf schepen.

De diepte-informatie die de binnenvaart nodig heeft is vaak wel ergens in elektronische vorm aanwezig, maar de sector kan er niet over beschikken. Verschillende vaarwegbeheerders meten (on)diepten, maar plaatsen geen actuele meetgegevens online. Angst voor aansprakelijkheid speelt hierbij een rol. Rijkswaterstaat baseert de Minst Gepeilde Diepte (MGD) op dergelijke metingen. Ook is veel meetinformatie niet gestandaardiseerd voor gebruik in elektronische vaarkaarten.

Weergave van diepte informatie in e-vaarkaarten is van belang voor de binnenvaart. Het verhoogt de veiligheid,  je kunt de vaarweg beter benutten, brandstof besparen en nauwkeuriger afladen. Een binnenvaartondernemer die beter weet hoe diep hij maximaal kan afladen voor de route die hij uitstippelt, kan groter voordeel behalen. Het verhoogt het rendement en vergroot de efficiency van  transport over water. Elektronische vaarkaarten zijn doorgaans al voorbereid op het verwerken van online dieptegegevens.