Terugblik op 20 jaar Telematicadag – 2015

Terugblik op 20 jaar Telematicadag – 2015


In 2015 konden wij terugzien op 20 jaar ontwikkelingen in telematica.  Maar bij het jubileum werd natuurlijk vooral vooruit gekeken! Vanzelfsprekend ging het over Binnenvaart 3.0, de visie van BTB op de toekomst. Maar ook over de visie op elektronisch melden van Rijkswaterstaat en BTB, collectieve dieptemeting corridor management en vele andere zaken.

Morgen – Plaza – 9.30 uur

  • Reboot 2020 – Sander van Duivestein – genomineerd trendwatcher van het jaar
    Reboot 2020 – Met de introductie van de smartphone en de tablet PC is onze maatschappij in een stroomversnelling geraakt. Informatie nemen we realtime en 24/7 tot ons. We kunnen niet meer zonder. In 2020 is iedereen verslaafd aan informatie. En we staan nog maar aan het begin: Oculus Rift van Facebook, Watson van IBM, 3D printing, brain interfaces, robots, Bitcoin, big data, privacy en het Internet of Things. Zo maar wat voorbeelden van dingen die ons leven voorgoed gaan veranderen. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar nu zo snel op dat versnelde verandering nog de enige constante is. Science fiction is realiteit geworden. Hoe hou je je als bedrijf staande in al dit digitale geweld? Wat is de impact van digitale technologie op mens, bedrijf en maatschappij? Vragen waarop Sander Duivestein in zijn presentatie Reboot 2020 in een razendsnel tempo antwoord geeft.
  • Veiligheid en verdrinking:  Man Over Boord, terugkoppeling van ontwikkelingen. – Marleen Buitendijk (Kon. BLN-Schuttevaer) en Bernhard van Welzenes (KSCC)
  • VCM Corridormagement – Cas Willems (Rijkswaterstaat)
    Rijkswaterstaat bedient vaarweggebruikers op de best mogelijke manier, vanuit een volledig nieuw ontworpen verkeerscentrale (VCM), onder meer door corridorgerichte bediening en begeleiding van de scheepvaart. Een andere manier van werken moet leiden tot betere benutting van de beschikbare capaciteit van vaarwegen en objecten (sluizen e.d.). Er wordt meer en slimmer informatie uitgewisseld tussen ‘wal ‘en schip, op gehele trajecten of corridors. Dit is een continue samenspel: de schipper geeft eerder en nauwkeuriger informatie over en tijdens de reis. Op zijn beurt levert RWS voortdurend actuele informatie voor en gedurende de reis. Voor beide partijen is er efficiencywinst en voordeel. VCM-film op YouTube

Tussendoor flitsinterviews – een virtuele reis door de tijd.

Lunch 12.15 – 13.30 u op de Plaza

De gratis lunch wordt verzorgd door vrijwilligers van het KSCC.
Ondertussen Informatiemarkt van aanbieders en ontwikkelaars op de Plaza.
Start promotiecampagne BInnenvaartNet

Binnenvaart Telematica Award

Tijdens de lunch wordt de Binnenvaart Telematica Award voor de 7e maal uitgereikt door Sijko Veninga, vz. st. BTB.

Middag – workshops v.a. 13.35 u

13.35 uur – start serie workshops:

14.20 uur – herhaling van deze serie workshops

Centraal – Paneldiscussie en flitsinterviews v.a. 15.00 u

Flits interviews Virtuele reis door de tijd
Binnenvaart 3.0- Internet van schepen – paneldiscussie onder leiding van Henk van Laar.
Uitslag enquete Welk communicatiemiddel aan boord heeft de wereld veranderd?

Informatiemarkt

Iedereen die ook maar íets heeft met informatie- en communicatietechnologie in de binnenvaart, is welkom!

Lokatie en adresgegevens

Waar: KSCC Schipperscentrum (routebeschrijving)
Waalhaven 1k (navigatie: Havenweg) 6541 AG Nijmegen.
Hoe laat: 9:30 – 17:00 uur
Gratis toegang. Aanmelden niet nodig, maar we vinden het fijn als je even laat weten dat je komt. Stuur even een mailtje.

Sponsors Telematicadag 2015

Societeit De WandelgangMarinAutena Marine, Nefkens AdviesWeekblad SchuttevaerBinnenvaartkrant,  ScheepvaartkrantDe Stroming CourantAqualinkEnovationEOC ScheepsverzekeringenRijkswaterstaat.

De Telematicadag voor de binnenvaart wordt jaarlijks georganiseerd door Bureau Telematica Binnenvaart, KSCC Schipperscentrum, Autena Marine, Nefkens Advies, Weekblad Schuttevaer en Rijkswaterstaat.

Archief Telematicadagen: 201420132012201120102009