Telematica Award 2011 voor schipper Ed Hartmann

Telematica Award 2011 voor schipper Ed Hartmann

Nijmegen, 30 december 2011 – Binnenvaartondernemer Ed Hartmann (Ms Traversee) ontving de Binnenvaart Telematica Award 2011 uit handen van Sijko Veninga, voorzitter van St. Bureau Telematica Binnenvaart. De voorzitter van BTB  reikte de 3e Telematica Award op rij uit tijdens de Telematicadag voor de Binnenvaart .

Ed Hartmann, schipper/eigenaar van het ms Traversee, heeft als varend ondernemer, voorzitter van de ledenadviesraad NPRC en ontwikkelaar van LogoS (online marktcalculatie d.m.v. crowd sourcing) steeds de communicatie via het internet gebruikt om het ondernemerschap in de binnenvaart op een hoger plan te brengen.
Hij gaf daar op de Telematicadag 2011 blijk van, maar deed dat ook al in 2009 met de toen nog vers ontwikkelde LogoS-applicatie.

Per 11-11-2009 werd een samenwerkingsverband opgericht in de vorm van een bedrijfscoöperatie: LogoS Online Marktcalculatie coöperatie U.A. In deze coöperatie draait het om online samenwerking tussen particuliere binnenvaartondernemers aan de hand van  het getal. Leden maken online hun eigen reisprognoses via een “gestandaardiseerd” calculatiemodel. Hieruit gaat ontstaat een steeds verder verfijnde marktindex-grafiek: de LogoS index.
Alle Europese leden van LogoS kunnen via internet de indexwaarden als grafieken bekijken en zo een inzicht krijgen in de markt. Ze zien tijdens onderhandelingen direct hoe de nog te maken reis het doet ten opzichte van de eigen financiële doelstellingen en de markt. En dat geeft tijdens de onderhandeling een stevige bodem!

Veel collega-schippers, al zo’n 150, raakten geïnspireerd door Hartmann’s begeesterende visie en LogoS als praktisch instrument.
Waarmee maar weer eens is aangetoond dat echte innovatie vanuit de ondernemer zelf komt: bottum up!