Ondersteuning “oude” BICS gestopt – Stap nu over!

Ondersteuning “oude” BICS gestopt – Stap nu over!

Vlag BICS vrijstaandSinds juli 2015 worden BICS versie 4 en oudere versies niet langer ondersteund. Vrijwel alle gebruikers van dit programma voor elektronisch melden zijn inmiddels overgestapt op BICS versie 5. Rijkswaterstaat adviseert gebruikers van oudere versies om over te stappen. Dit advies geldt voor iedereen die momenteel nog een BICS accountnummer gebruikt dat bestaat uit een ‘9000-nummer’. Het nieuwe BICS maakt gebruik van ‘7000-nummers’.

De mogelijkheid bestaat dat BICS-meldingen met oudere versie van BICS niet meer verwerkt worden. De Helpdesk biedt ook geen ondersteuning meer bij oudere versies. Gebruikers van BICS 4 en ouder moeten zelf actie ondernemen: opnieuw registreren als BICS-gebruiker en BICS versie 5 downloaden en installeren (www.bics.nl). Je kunt BICS 5 alleen maar gebruiken als je opnieuw geregistreerd bent, want je krijgt een nieuwe BICS-account (7000-nummer). Dit is nodig omdat de registratie van BICS-gebruikers in 20 jaar tijd ‘vervuild’ is geraakt. Met BICS 5 wordt ook een nieuwe start gemaakt met de registratie van alle gebruikers.

Containerschepen uitgezonderd

Schippers die containers vervoeren en stuwagesoftware gebruiken, nemen eerst contact op met de leverancier van hun stuwagepakket. Voor hen geldt dat zij in overleg met hun leverancier overstappen op andere software. Deze e-meldplichtige schepen moeten immers te allen tijde kunnen melden. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen RWS en de leveranciers van stuwagesoftware. Voor containerschepen geldt de deadline van 1 juli niet. (lees meer over containerschepen)

‘Nieuwe’ BICS goed ontvangen

De overstap naar het nieuwe BICS is voor de meeste gebruikers geruisloos verlopen. Sinds begin 2015 zijn de BICS-gebruikers geleidelijk ‘gemigreerd’. De reacties op de totaal vernieuwde gebruikers schermen zijn over het algemeen enthousiast. Natuurlijk zijn er ook al de eerste wensen voor verbetering bij BTB binnengekomen. In het gebruikersoverleg E-melden worden verbeterpunten door schippers, BTB en RWS besproken. Hierbij staat de vaarpraktijk centraal, niet de techniek. Jaarlijks wordt een gebruikersoverleg E-melden georganiseerd. Enthousiaste BICS-gebruikers met goede ideeën zijn hierbij van harte welkom! Meld je aan bij BTB.

BICS 5 klaar voor de toekomst

“Waarom iets vervangen dat goed werkt?” was de reactie van enkele gebruikers van BICS en ERInet. BICS was na 20 jaar (!) aan vervanging toe. De kosten van onderhoud werden voor RWS te groot en het was steeds moeilijker en duurder om aanpassingen te maken om de software ‘bij de tijd’ te houden. BICS moet ook samenwerken met software-systemen aan de wal, die eveneens vervangen worden (of zijn). Tenslotte is het nieuwe BICS klaar voor toekomstige ontwikkelingen, waarbij steeds meer individuele reis- en route-georienteerde informatie uitgewisseld gaat worden worden en slimme ICT bijdraagt aan nog betrouwbaarder vervoer over water.

Hoe stap ik over op BICS 5?

BICS 5 is als download beschikbaar. Hoe en waar lees je in het volgende  artikel. Er is gratis ondersteuning beschikbaar en ook BICS 5 is kosteloos! Alle informatie om over te stappen vind je vanzelfsprekend op www.bics.nl

Daar vind je ook ‘veelgestelde vragen’, handleidingen en tips voor downloaden en hulp bij installatie. Laatste tip: download BICS via een stabiele (vaste of mobiele) verbinding. Liever niet tijdens het varen. Maak bijvoorbeeld gebruik van het uiterst voordelige WiFi-netwerk van Binnenvaartnet.nl