Nieuwsflits maart 2024: Rijkswaterstaat introduceert BICS Versie 6

Nieuwsflits maart 2024: Rijkswaterstaat introduceert BICS Versie 6

Een Frisse Stap in de Toekomst van Binnenvaart Informatie en Communicatie

 

Vorig jaar haalde het Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem (BICS) zijn 25-jarig jubileum, en ter ere hiervan heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met IN-CITE (o.a. voormalig Bureau Telematica Binnenvaart) de gebruikersinterface van BICS een nieuwe gebruiksvriendelijkere uitstraling gegeven. Gedurende de afgelopen anderhalf jaar heeft Rijkswaterstaat actief schippers betrokken bij het testen van de nieuwe versie resulterend in een waardevolle samenwerking met enthousiaste schippers die feedback hebben geleverd tijdens de ontwikkeling van deze verbeterde versie.

 

Makkelijk in gebruik

BICS-Versie 6 brengt aanzienlijke verbeteringen met zich mee. De gebruikersinterface is grondig vernieuwd, met een frisse uitstraling die het gebruiksgemak verhoogt. De navigatie binnen de applicatie is verbeterd, waardoor functionaliteiten intuïtiever en gemakkelijker te vinden zijn.

Begin maart 2024 zal Rijkswaterstaat beginnen met de gefaseerde uitrol van BICS Versie 6. Nieuwe gebruikers ontvangen een link in de Welkomstbrief waarmee ze deze nieuwste versie kunnen downloaden. Bestaande gebruikers krijgen binnen enkele weken een melding waarmee zij de nieuwste versie kunnen downloaden. Wilt u weten wat er precies gewijzigd is? Dat kunt u hier terugvinden.

 

BICS-helpdesk

Het vernieuwen en verbeteren van BICS is een doorlopend proces voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zal blijven samenwerken met de sector om waardevolle feedback te verzamelen en de prestaties van BICS te optimaliseren. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Bent u geïnteresseerd in het testen van toekomstige BICS-versies of wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van BICS? Neem dan contact op met de BICS-helpdesk voor verdere informatie.

 

Wat is BICS?

Op verschillende vaarwegen geldt er een elektronische meldplicht voor schepen. Schippers moeten dan elektronisch hun reis- en laadgegevens melden aan de vaarwegbeheerder. Hiervoor kunnen zij het door Rijkswaterstaat gefaciliteerde systeem BICS gebruiken. BICS is een gratis systeem wat gedownload kan worden op de computer. Meer informatie over BICS en de elektronische melding vind u hier.