Nieuwsflits maart 2019 – Ingebruikname IVS Next door RWS

Nieuwsflits maart 2019 – Ingebruikname IVS Next door RWS

Wat merkt u daarvan?

In de maand maart vervangt Rijkswaterstaat het Informatie Systeem voor de Scheepvaart (IVS90) door het nieuwe ‘IVS Next’. De reden hiervan is dat IVS90 technisch gezien aan het einde van zijn kunnen is. Bovendien is IVS Next geschikt voor de toekomst; met het nieuwe systeem kunnen wensen van de Binnenvaartsector in Nederland én Europa worden gerealiseerd. De medewerkers van Rijkswaterstaat hebben een bijscholing gehad om goed met het nieuwe systeem te kunnen werken. Echter, het kan voorkomen dat tijdens de beginfase van IVS Next u vaker om informatie wordt gevraagd en dat de verwerking wat langer duurt dan gebruikelijk. We vragen voor deze tijdelijke situatie uw begrip.

Bij het aanmaken van een reis in BICS merkt u als schipper mogelijk ook gewijzigd gedrag als het nieuwe systeem in gebruik is genomen. IVS Next is namelijk wat strenger dan IVS 90 in het afhandelen van bepaalde details in het ERINOT-bericht. Hiermee sluit IVS Next aan op de Europese regelgeving.
Het gaat hierbij om de volgende details:

  • Scheepnummers – IVS Next ondersteunt geen ERN scheepsnummers (alleen ENI en IMO nummers). Indien u in BICS casco’s heeft gedefinieerd met een ERN scheepsnummer, moet deze worden gewijzigd voordat u een nieuwe reis aanmaakt.
  • Unieke containernummers – In uw aanmelding dienen alle containernummers uniek te zijn.
  • Nieuwste versie BICS – Oude BICS versies zijn niet verbonden met IVS Next (ERINOT berichten komen niet aan in IVS-Next). Zorg er daarom voor dat u versie 5.4 gebruikt.

Een uitgebreide beschrijving van deze zaken en ondersteuning bij het invullen van de juiste gegevens kunt u vinden via www.bics.nl in de Tips en FAQ sectie.