MMSI-nummer aanvragen

AIS transponders zijn (verplicht) voorzien van een MMSI-nummer-nummer.
Dit nummer koppelt je identiteit -als gebruiker van zendfrequenties- aan het AIS-apparaat. Een MMSI-nummer vraag je persoonlijk aan bij Agentschap Telecom. Het installatiebedrijf kan dit niet voor je doen!

Snelst: via website

Agentschap Telecom is ingesteld op het verwerken van aanvragen via zijn website. De doorlooptijd is dan erg snel (soms dezelfde dag). Als binnenvaartondernemer heb je een eigen (besloten) webpagina bij Agentschap Telecom, waarop je wijzigingen kunt doorgeven en je gegevens kunt beheren. Binnenvaartbedrijven kunnen  inloggen met hun relatienummer en een wachtwoord (of met een DigiD-nummer).  Het relatienummer staat vermeld op de facturen van Agentschap Telecom voor het gebruik van de marifoon. Een wachtwoord kun je via de website van het agentschap aanvragen: klik op ‘inloggen zonder DigiD’ en vervolgens op ‘wachtwoord vergeten’. Vragen of problemen? bel de het klantencontact centrum van het Agentschap: 050 5877444.
Inloggen met je DigiD-nummer werkt nog sneller en eenvoudiger. BTB hoort echter van veel schippers dat ze DigiD nog niet gebruiken.

Aanvragen op een andere manier

Heb je geen internet, dan moet je een schriftelijke aanvraag insturen. Er kunnen wel acht weken overheen gaan voordat je dan een MMSI-nummer ontvangt. Neem altijd tevoren even contact op met het klantencontact centrum (050 5877444) van het Agentschap. In een (ondertekende!) brief geef je aan dat het een aanvraag van een MMSI-nummer betreft voor AIS. Vermeld ook scheepsnaam en callsign (marifoon). Stuur de brief naar Agentschap Telecom, Afdeling Veiligheid, Postbus 450 – 9700 AL Groningen.

Tevoren aanvragen

Als je nog geen AIS transponder hebt, kun je toch alvast een MMSI-nummer aanvragen. Merk , type of uitvoering van de AIS apparatuur zijn voor het Agentschap Telecom niet van belang.