LIVRA
Logistieke keten Informatie Vaarwegen Rotterdam Antwerpen
In het pilotproject LIVRA werken Rijkswaterstaat en de stichting MIS-Cobiva samen. Schippers krijgen op het traject Rotterdam – Antwerpen zicht op de sluisplanning, door consequent informatie uit te wisselen met RWS. LIVRA moet leiden tot een optimalisatie van het sluisplanningsproces, waardoor de binnenvaartondernemer in de toekomst een reis efficienter kan plannen en uitvoeren. Tijdens de pilot wordt ervaring op gedaan met deze manier van omgaan met informatie.
Meedoen aan praktijkproeven
Op het internet kun je de situatie in en rond Volkeraksluizen, Krammersluizen, Sluizen Hansweert en Kreekraksluizen bekijken. Voor het grote publiek zijn de gegevens geanonimiseerd. Deelnemers aan de pilot kunnen de eigen gegevens en die van andere pilotdeelnemers bekijken. Je ziet actuele schuttingen, kolkindelingen, wachtlijsten en de situatie rond de wachtplaatsen. Zo kun je je een beeld vormen van de wacht- en doorlooptijden op deze objecten. Dat is ook het doel van de eerste praktijkproef die onder de naam “Situatie” loopt van 1 april tot eind 2010. Alle binnenvaartondernemers kunnen meedoen!
Praktijkproef “Voorspelling”
De tweede LIVRA praktijkproef, het leveren van sluisplanningsinformatie, ging in oktober 2010 van start. Met het uitwisselen van informatie over het sluisproces kan een reis geoptimaliseerd worden. De schipper kan beter reageren op de actuele en de verwachte situatie. Doel van de praktijkproef is hier ervaring mee op te doen. De praktijkproef “Voorspelling” is de tweede van drie praktijkproeven. De eerste praktijkproef “Situatie” maakte de actuele verkeersinformatie rond de sluis zichtbaar. In de praktijkproef “Voorspelling” wordt een aantal schuttingen ‘vooruit gekeken’ voor de sluizen Volkerak, Kreekrak, Krammer en Hansweert.
De planning van de schuttingen worden automatisch gemaakt op basis van:
- reisinformatie uit IVS90
- positie informatie en Europanummer (ENI-Nummer) uit AIS en/of uit het MIS Cobiva systeem
- door de de scheepvaart aangeleverde reisplannen .
Schippers met AIS aan boord wordt gevraagd om het Europanummer (ENI-nummer) via de Inland-AIS uit te wisselen.
Deze planning is voorlopig, want zolang de schipper zich niet gemeld heeft bij de sluis en van de sluismeester een toerbeurt heeft gekregen, kunnen er geen definitieve planningen gemaakt worden. Het maken van de definitieve kolkindeling blijft ook tijdens deze praktijkproef de bevoegdheid van de sluismeester.
Welke informatie wordt er getoond?
Per schutplanning worden de volgende gegevens weergegeven:
- verwachte aanvangstijd (inclusief verwachte nauwkeurigheid) en duur van de schutting
- welk percentage van de kolk bezet is.
- de restlengte en de restbreedte
- of er een kegelschip ingedeeld is
- of er een passagiersschip is ingedeeld
Als je bent ingelogd als schipper wordt er voor jouw schip op basis van de beschikbare informatie een overzicht getoond met geschatte aankomsttijden bij de te passeren sluizen. De voor jouw schip getoonde route en geschatte aankomsttijden kunt je naar wens aanpassen. Vervolgens wordt er een nieuwe planning gemaakt en kunt je zien in welke schutting jouw schip is ingedeeld
De praktijkproef “Voorspelling” loopt tot eind maart 2011
Praktijkproef “Samenhang”
- Praktijkproef “Samenhang”: Beschikbaar stellen via internet van reisplanningsinformatie voor de corridor Rotterdam-Antwerpen. Deze proef is in april 2011 gestart.
Tijdens de derde praktijkproef worden er planningen gemaakt voor alle sluizen die je passeert op de route Rotterdam-Antwerpen en vice versa. In de vorige praktijkproef kreeg je alleen informatie over de planning van de eerstvolgende sluis op deze route. De planningsinformatie is beschikbaar voor de Volkerak, Kreekrak, Krammer en Hansweert.
De sluisplanningen worden automatisch gegenereerd op basis van de volgende informatie:
- actuele status schutproces uit IVS90
- reisinformatie schepen uit IVS90 of beschikbaar via BICS
- positie informatie en Europanummer (ENI-Nummer) uit AIS en/of uit het MIS Cobiva systeem
LIVRA bepaalt op basis van de beschikbare informatie een route en de aankomsttijden bij de sluizen op de route. Via de knop reisgegevens rechtsboven in uw scherm kunt u de voor uw schip berekende route en geschatte aankomsttijden bekijken en naar wens aanpassen (voor ingelogde, geregistreerde gebruikers!)
Alle schepen waarvan bovengenoemde informatie bekend is en die via AIS, MIS-Cobiva of een voortgangsmelding in IVS90 gesignaleerd zijn in het aandachtsgebied van LIVRA (Rotterdam-Antwerpen), worden meegenomen in de planning van de sluizen.
De automatisch gegenereerde planning is voorlopig, want zolang de schipper zich niet gemeld heeft bij de sluis en van de sluismeester een toerbeurt heeft gekregen, kunnen er geen definitieve planningen gemaakt worden. Het maken van de definitieve kolkindeling blijft ook tijdens deze praktijkproef de bevoegdheid van de sluismeester.
De planningsinformatie wordt op twee manieren beschikbaar gesteld:
- Sluisplanning per sluis per vaarrichting.
- Tijd-route diagram
Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je na in de vierde LIVRA Nieuwsbrief (Hieronder te downloaden).
Wie zich via de LIVRA website als deelnemer inschrijft, krijgt automatisch toegang tot de informatie die in de tweede en derde praktijkproef beschikbaar wordt gesteld.
Inschrijven voor deelname en meer informatie: http://www.rws-livra.org
Download de LIVRA-nieuwsbrieven: