Electronisch melden in Europa

Electronisch melden in Europa


Eén keer elektronische melden per reis, op de reis van een schip door Europa. Dat is het eindplaatje van elektronische melden. Waarbij je tussentijdse wijzigingen, zoals onverwacht oponthoud, eenvoudig kunt doorgeven via een elektronisch updatebericht. Daar werken we in internationaal verband naar toe, onder meer in de ERI Expert Group.

van A naar B naar C

Zo eenvoudig en logisch als het klinkt, zo ingewikkeld is het in werkelijkheid. Er is niet een (Europese) “centrale” die regelt dat (elektronische) meldingen automatisch van land tot land worden doorgegeven. Dus geeft de ene beheerder het bericht door aan aan de beheerder van het volgende vaargebied dat een schip bij grenspassage binnenvaart. De verschillende nationale en regionale vaarwegbeheerders moeten dit berichtenverkeer momenteel zelf regelen. Op basis van onderlinge afspraken geven zij elektronisch meldingen van schepen aan elkaar door.
Ook schepen hebben tijdens internationale reizen te maken met verschillende vaarwegbeheerders waarmee elektronische informatie wordt uitgewisseld.

Slimmer informatie uitwisselen

Op internationaal niveau wordt gewerkt aan slimmere manieren om informatie uit te wisselen. Technisch, organisatorisch en bestuurlijk zijn er grote uitdagingen. Om maar eens wat te noemen: de IT-systemen van de verschillende landen die elektronische berichten van schepen aan elkaar moeten doorgeven, zijn hier oorspronkelijk niet voor ontworpen. Ook juridisch zijn er diverse vraagstukken, gegeven de verschillende rechtssystemen. Denk alleen al aan privacy en handhaving. Het zou ook handig zijn als vaarwegbeheerders eerder weten welke schepen hun beheersgebied als eindbestemming hebben. Dan weet je wat er aan drukte op je afkomt. In dit (Engelstalige) filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe procedures veranderd moeten worden om elektronische meldingen (ERInot berichten) slimmer door de internationale keten van vaarwegbeheerders te verspreiden.

2012_Forwarding_Erinot_message_Final_video_web2.flv