Eerste WiFi abonnement voor ms Hensie – lancering Binnenvaartnet

Eerste WiFi abonnement voor ms Hensie – lancering Binnenvaartnet

BNDVanaf heden kunnen varenden zich abonneren op de dienst WiFi Hotspots voor schippers in binnenhavens en op ligplaatsen. De dienst wordt aangeboden op www.binnenvaartnet.nl. Tijdens Telematicadag 2013 is het eerste WiFi abonnement uitgereikt aan binnenvaartondernemer Mieke Kuipers. De stichting Binnenvaart Netwerk Diensten (BND) beheert de website www.binnenvaartnet.nl en biedt laagdrempelige ICT diensten voor binnenvaartschippers, waaronder onbeperkt toegang tot internet via WiFi Hotspots. Download de folder (487 Kb)PDF klein WiFi Hotspots voor schippers

WiFi voor schippers

In een tijd waarin steeds meer communicatie online verloopt, ontstaat ook in de binnenvaart de behoefte aan breedbandige, stabiele en betaalbare internetverbindingen. WiFi is sneller en voordeliger dan een verbinding via 3G of GPRS en het werkt op alle standaard WiFi apparaten. Mieke Kuipers die het eerste WiFi abonnement symbolisch overhandigd kreeg licht toe: “Dit biedt mij de kans om internet voluit te gebruiken voor zakelijke doeleinden, zoals downloaden van grote databestanden als kaarten en het updaten van computer software. Maar ook voor het gewone privégebruik zoals bankieren, video-chatten, uitzending gemist of Youtube bekijken. WiFi is de effectieve en betaalbare oplossing”.

uitreiking-WiFi

Vlnr: H. Wagter (Connekt), E. Ferkranus (RWS), M. Kuipers (ms Hensie), L. Pater (NVB) – Foto: D. vd Meulen.

Een jaarabonnement kost omgerekend 1,- euro per week.
Jacco de Kok, programma directeur IDVV van Rijkswaterstaat (RWS): “Afgelopen voorjaar is een landelijk WiFi project opgestart om te komen tot WiFi dekking in zoveel mogelijk Nederlandse havens ten behoeve van de beroepsvaart. We willen onze vaarwegen beter benutten en zo de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie te vergroten. Samenwerken en informatie delen zijn daarin cruciaal om dat doel na te streven. Ook is het afgelopen jaar de mobiele ontvangst (3G) verbeterd langs de vaarwegen. RWS en het bedrijfsleven hebben de handen ineengeslagen om deze initiatieven van de grond te tillen. Met het uitreiken van het eerste abonnement is WiFi nu beschikbaar in binnenhavens voor de schippers en dat is een mooi gegeven”.

Stichting Binnenvaart Netwerk Diensten (BND)

Bureau Telematica Binnenvaart, de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens en Connekt hebben met financiële ondersteuning uit het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV) van RWS de stichting Binnenvaart Netwerk Diensten opgericht. Deze stichting biedt zonder winstoogmerk digitale diensten aan, die anders niet van de grond komen. Binnenvaartnet WiFi is de eerste dienst die beschikbaar is voor binnenvaartondernemers en binnenvaart gerelateerde bedrijven en personen. De dienst is een gemakkelijke en laaggeprijsde aanvulling op de (kostbare) mobiele verbindingen. Ries Bode, voorzitter van de stichting Binnenvaart Netwerk Diensten: “Om gebruik te kunnen maken van WiFi dient de binnenvaartschipper straks eenmalig een abonnement af te sluiten waarmee toegang wordt verkregen tot de netwerken in alle deelnemende havens. Bij de start is het aantal havens en ligplaatsen nog beperkt, maar in de loop van 2014 volgt uitbreiding naar meerdere locaties”.

Waar WiFi beschikbaar vanaf januari 2014

Op circa 20 ligplaatsen en binnenhavens voor de professionele binnenvaart worden WiFi hotspots gerealiseerd. Het betreft onder andere de Houthaven in Amsterdam, Zeeland Seaports, Maashaven in Rotterdam, Zwijndrecht, Werkendam, Harlingen en Moerdijk. In Zeeland Seaports en Werkendam is WiFi nu al beschikbaar. De andere havens volgen binnenkort en het aantal havens zal de komende tijd nog verder uitgebreid worden. Ga voor meer informatie naar www.binnenvaartnet.nl.