Einde aan duur mobiel internet Europa

Einde aan duur mobiel internet Europa

EUVanaf 15 december 2015 mogen binnen de Europese Unie geen roamingkosten meer in rekening gebracht worden. Dit is met name goed nieuws voor schippers, grootverbruikers van mobiel internet, die dan verlost zijn van extra vergoedingen voor het bellen, sms’en en mobiel surfen in het buitenland. De industriecommissie van het Europees Parlement besloot op 3-04-2014 over het telecompakket van Europees commissaris Neelie Kroes en vroeg ook garanties voor de neutraliteit van het internet. 
De hoogte van de tarieven voor het gebruik van GSM of smart Phone buiten de eigen landsgrenzen werd al eerder aan banden gelegd. Net als commissaris Kroes wil de bevoegde commissie van het EP nu dat de roamingkosten helemaal worden afgeschaft. Dat betekent dat de tarieven in binnen- en buitenland tegen eind 2015 gelijkgetrokken zullen worden.

Veel schippers gebruiken nu nog meerdere mobiele abonnementen, een voor elk land waar men regelmatig komt.  Vanaf half december 2015 is een abonnement voldoende.

Netneutraliteit

De commissie stemde ook over het principe van netneutraliteit. Dat betekent dat internetproviders content van bepaalde aanbieders niet met voorkeur mogen behandelen. Volgens de parlementsleden moet het telecombedrijven verboden worden een open internet te hinderen door diensten en toepassingen van concurrenten te vertragen of te blokkeren.

Ook al wordt het principe van netneutraliteit overeind gehouden, toch heeft de commissie enkele uitzonderingen ingebouwd. Zo zouden bedrijven nog steeds bepaalde diensten van hogere kwaliteit kunnen aanbieden, op voorwaarde dat dit de internetsnelheid niet schaadt.

Zie ook: NRC