Blog

Save the date: Telematicadag 9 november Locatie: KSCC te Nijmegen Op Zaterdag 9 november wordt in Nijmegen op het KSCC in de Waalhaven voor de 27e keer de jaarlijkse Telematicadag georganiseerd. Het thema van dit jaar zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt. Er is in 27 jaar heel veel veranderd aan boord en op de vaarwegen; elektronische kaarten zijn een niet meer weg te denken onderdeel van iedere moderne stuurhut, ook de invoering van AIS wordt als een nuttig digitaal instrument ervaren en veel schepen melden hun reis- en ladinggegevens met behulp van BICS en/of andere meldapplicaties. Daarbij blijft het echter niet, ook de introductie van meer intelligentie bij de besturing van schepen klopt zo langzaam op de deur van onze vloot. De organisatie, onder leiding van IN-CITE (o.a. voormalig Bureau Telematica Binnenvaart), is druk bezig met het maken van een aantrekkelijk programma. Tijdens deze dag zullen deelnemers met elkaar een antwoord zoeken op de vraag hoe de digitale toekomst van de binnenvaart eruit moeten komen te zien. Ook wordt de Telematica Award uitgereikt aan een persoon die een meer dan gemiddelde bijdrage heeft geleverd aan de toepassing van telematica in de binnenvaart en op de vaarwegen. Vergeet niet om zaterdag 9 november in de agenda te omcirkelen. Tot dan!
Een Frisse Stap in de Toekomst van Binnenvaart Informatie en Communicatie   Vorig jaar haalde het Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem (BICS) zijn 25-jarig jubileum, en ter ere hiervan heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met IN-CITE (o.a. voormalig Bureau Telematica Binnenvaart) de gebruikersinterface van BICS een nieuwe gebruiksvriendelijkere uitstraling gegeven. Gedurende de afgelopen anderhalf jaar heeft Rijkswaterstaat actief schippers betrokken bij het testen van de nieuwe versie resulterend in een waardevolle samenwerking met enthousiaste schippers die feedback hebben geleverd tijdens de ontwikkeling van deze verbeterde versie.   Makkelijk in gebruik BICS-Versie 6 brengt aanzienlijke verbeteringen met zich mee. De gebruikersinterface is grondig vernieuwd, met een frisse uitstraling die het gebruiksgemak verhoogt. De navigatie binnen de applicatie is verbeterd, waardoor functionaliteiten intuïtiever en gemakkelijker te vinden zijn. Begin maart 2024 zal Rijkswaterstaat beginnen met de gefaseerde uitrol van BICS Versie 6. Nieuwe gebruikers ontvangen een link in de Welkomstbrief waarmee ze deze nieuwste versie kunnen downloaden. Bestaande gebruikers krijgen binnen enkele weken een melding waarmee zij de nieuwste versie kunnen downloaden. Wilt u weten wat er precies gewijzigd is? Dat kunt u hier terugvinden.   BICS-helpdesk Het vernieuwen en verbeteren van BICS is een doorlopend proces voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zal blijven samenwerken met de sector om waardevolle feedback te verzamelen en de prestaties van BICS te optimaliseren. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Bent u geïnteresseerd in het testen van toekomstige BICS-versies of wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van BICS? Neem dan contact op met de BICS-helpdesk voor verdere informatie.   Wat is BICS? Op verschillende vaarwegen geldt er een elektronische meldplicht voor schepen. Schippers moeten dan elektronisch hun reis- en laadgegevens melden aan de vaarwegbeheerder. Hiervoor kunnen zij het door Rijkswaterstaat gefaciliteerde systeem BICS gebruiken. BICS is een gratis systeem wat gedownload kan worden op de computer. Meer informatie over BICS en de elektronische melding vind u hier.
Aangepast dagprogramma Telematicadag 29 december a.s. Op vrijdag 29 december aanstaande wordt in Nijmegen op het KSCC in de Waalhaven voor de 26e keer de jaarlijkse Telematicadag georganiseerd. Dit jaar staat de Telematicadag in het teken van ‘Cyber Security’ in de binnenvaart. In de vorige nieuwsbrief heeft u al informatie ontvangen over de Telematicadag. Echter is er een kleine aanpassing in het dagprogramma De laatste versie van het dagprogramma kunt u hier bekijken.  Tot ziens op 29 december a.s. bij het KSCC Waalhaven 1K, 6541 AG Nijmegen (navigatie: Havenweg) Routebeschrijving Locatie: KSCC te Nijmegen Tijd: vanaf 09:30 uur inloop, start programma om 10:00 uur. Dagprogramma: Download aangepast dagprogramma
Dagprogramma Telematicadag 29 december a.s. Op vrijdag 29 december aanstaande wordt in Nijmegen op het KSCC in de Waalhaven voor de 26e keer de jaarlijkse Telematicadag georganiseerd. Dit jaar staat de Telematicadag in het teken van ‘Cyber Security’ in de binnenvaart. In de vorige nieuwsbrief heeft u al informatie ontvangen over de Telematicadag. Het dagprogramma had u nog van ons tegoed. De definitieve versie van het dagprogramma kunt u Programma hier bekijken. Tot ziens op 29 december a.s. bij het KSCC Waalhaven 1K, 6541 AG Nijmegen (navigatie: Havenweg) Routebeschrijving Locatie: KSCC te Nijmegen Tijd: vanaf 09:30 uur inloop, start programma om 10:00 uur. Dagprogramma: download dagprogramma.
Op 29 december organiseert Bureau Telematica Binnenvaart traditiegetrouw de Telematicadag op het KSCC in de Waalhaven van Nijmegen. Dit jaar voor de 26e keer en het overgrote deel van programma staat in het teken staan van cybersecurity. Daarnaast is er ook aandacht voor duurzaamheid en digitalisering en het digitaliseren van papieren documenten. Het gebruik van digitale techniek neemt een grote vlucht, ook in de binnenvaart. Smart phone, elektronische kaart en diverse computers in de stuurhut zijn niet meer weg te denken. Ook de ‘connectivity’ tussen wal en schip neemt toe, bijvoorbeeld door het binnenhalen van updates maar ook door track piloten en besturing vanaf de wal van schepen op de Rijn en andere vaarwegen. Daarmee nemen ook de risico’s toe als het gaat om cybersecurity en het gevaar om gehackt te worden. Zijn wij ons daar voldoende van bewust en nemen we wel de juist maatregelen? Dit en meer staat centraal op de 26e Telematicadag in Nijmegen. Toonaangevende sprekers onder andere vanuit het NCSC, RWS, CCR en OCIMF komen aan het woord en nemen ons mee in de wereld van digitale criminaliteit en de gevaren die op ons afkomen. Al met al genoeg reden om op 29 december deel te nemen en kennis en inzicht specifiek voor de binnenvaart te vergaren over dit boeiende onderwerp. Telematica Award 2023 De organisatie, onder leiding van Bureau Telematica Binnenvaart, heeft een aantrekkelijk programma in elkaar gezet. Het programma richt zich daarbij zowel op binnenvaartondernemers aan de wal en in de stuurhut, als op beleidsmakers en andere stakeholders die traditioneel aanwezig zijn op dit toonaangevende evenement. Tijdens de dag zullen deelnemers met elkaar een antwoord vinden op de vraag hoe de digitale toekomst van de binnenvaart eruit zal komen te zien. Ook wordt de Telematica Award uitgereikt aan iemand die een meer dan gemiddelde bijdrage heeft geleverd aan de toepassing van telematica in de binnenvaart en op de vaarwegen.