Blog

Europese CommissieEU-logo

Uitnodiging enquête over River Information Services

De Europese Commissie (DG MOVE) laat op dit moment een impact-assessment uitvoeren ten behoeve van de herziening van Richtlijn 2055/44/EG. Het gaat hier om de River Information Services (RIS) zoals Inland AIS, Inland ECDIS, elektronische rapportage en berichtgeving aan de schipper. Deze diensten dragen bij aan onder andere veiligheid en efficiëntie op de Europese binnenwateren.

In 2021 heeft een evaluatie van de huidige Richtlijn plaatsgevonden. Hoewel nog steeds nuttig voor de sector zijn hierbij ook een aantal uitdagingen en verbeterpunten geïdentificeerd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de verschillende mate van harmonisatie tussen de RIS-technologieën en het potentieel om de regeldruk te verminderen.

Als onderdeel van de studie zullen de komende periode een tweetal enquêtes worden uitgezet. Gebruikers van de RIS-diensten worden uitgenodigd om hun waardevolle bijdrage te leveren aan dit onderzoek door het invullen van de enquêtes. De input zal vertrouwelijk en geaggregeerd worden verwerkt.

Graag uw mening
De eerste enquête is momenteel beschikbaar en richt zich op het verzamelen van meningen over de vastgestelde problemen en de beoordelingen van beleidsmaatregelen. Een tweede enquête zal op een later moment worden uitgezet.

Klik hier voor de enquête (enkel beschikbaar in het Engels). De link is beschikbaar tot 26 augustus, het invullen duurt +/- 20 minuten. Bij eventuele problemen of vragen over de enquête kan contact opgenomen worden met het studieteam RISIAStudy@ramboll.com

Let op: Helaas is de enquête alleen in de Engelse taal beschikbaar.

Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) ondersteunt Rijkswaterstaat (RWS) en de binnenvaart bij de introductie van vernieuwende digitale technieken. Uitwisseling van informatie over reis en lading tussen wal en schip, gaat steeds vaker via elektronische weg. Naast de bestaande BICS Helpdesk, die door BTB in opdracht van RWS sinds 2020 wordt bemand, volgt binnenkort een Helpdesk voor het platform EuRIS, waarin Europa breed logistieke informatie wordt aangeboden. Schippers en andere logistieke stakeholders kunnen de EuRIS Helpdesk bellen als zij vragen hebben of problemen in het gebruik ervaren.

Jouw uitdaging
De EuRIS website is volledig nieuw en je krijgt de kans om met ons de Helpdesk te helpen opzetten en onderhouden. Dat betekent dat je met ons tijdens kantooruren als eerste aanspreekpunt voor Nederlandse gebruikers zult optreden. Deze zogenaamde ‘eerstelijns’ rol bestaat uit het kunnen beantwoorden van eenvoudige technische en functionele vragen, bijvoorbeeld over de registratieprocedure. Vragen worden ook vastgelegd in een call registratiesysteem. Verder onderhoudt je contact met de tweedelijns-ondersteuning voor meer complexe vragen. Om te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt, maakt een training onderdeel uit van je inwerkperiode. Ook zul je op de BICS Helpdesk worden ingezet.

Jouw profiel
We zoeken iemand op MBO-niveau met kennis van automatisering en digitale tools. Affiniteit met de binnenvaart en logistiek is een absolute pré, misschien liggen daar je wortels zelfs wel! Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en bent service gericht; mensen helpen is je op het lijf geschreven. Daarnaast spreek en schrijf je goed Nederlands en is kennis van Engels (en idealiter ook Duits) noodzakelijk. Tenslotte ben je in staat om zowel zelfstandig als ook in teamverband te werken.

Wie wordt je werkgever?
Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) is hét onafhankelijke kennis- en ontwikkelcentrum op het gebied van ICT rondom binnenvaart, vaarwegen en logistiek. Daarbij gaat het naast ICT ook over telematica, automatisering, mobiele communicatie en datagebruik. Voor en door binnenvaartondernemers, partners in de logistieke keten en andere bij de binnenvaart betrokkenen, zoals brancheorganisaties, overheden, haven- en vaarwegbeheerders. Wij maken verder onderdeel uit van een samenwerking met Bureau Voorlichting Binnenvaart en het Expertise & Innovatie Centrum Binnenvaart. De standplaats is nu nog Rotterdam maar eind 2022 gaan wij een kantoor delen met Koninklijke Binnenvaart Nederland in Zwijndrecht.

Wat bieden wij
Een leuke dynamische fulltime werkomgeving waarin je als starter of iemand met één of twee jaar werkervaring, je verder kunt ontwikkelen in het raakvlak tussen binnenvaart en overheid. De arbeidsvoorwaarden zijn passend bij wat er vandaag de dag wordt geboden. Samen kijken we graag naar jouw verdere behoeften en kansen, ook in relatie tot de ontwikkeling van onze organisatie.

Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met Henk van Laar, 0654640752
Of stuur je CV naar: annekevanrijswijk@binnenvaart.org

EICB Innovation Lab helpt koers kiezen bij een veranderend tij

3 mei 2022 – Ook dit jaar pakt het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) weer uit met een symposium over een aansprekend thema tijdens de Maritime Industry beurs in Gorinchem. Op woensdagochtend 18 mei kunnen bezoekers vanaf 10.30 uur terecht om kennis te nemen van
praktische toepassingen van nieuwe technieken aan de hand waarvan de sector de uitdagingen van de energietransitie het hoofd kan bieden.

Het programma op deze ochtend biedt veel ruimte aan industriële partijen, die verschillende oplossingsrichtingen zullen toelichten. Onder meer waterstof en de toepassing van methanol zullen daarbij aan de orde komen.

Compleet plaatje
Als inleiding hierop zullen vertegenwoordigers van de brancheorganisatie KBN en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de bredere ontwikkelingen schetsen die de transitie in de sector urgent maken. De invalshoeken van belangrijke ketenpartners, zoals banken en verladers, maken het plaatje vervolgens
compleet.

In drie uur tijd zijn de bezoekers van dit evenement volledig bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Een afsluitende netwerklunch biedt de gelegenheid nuttige contacten te leggen om samen werk te maken van de energietransitie. Registreren kan via www.eicb.nl/beurs.

Programma

10.00 – 10.30u Inloop en registratie
10.30 – 10.35u Welkom en introductie
Henk van Laar, dagvoorzitter
Khalid Tachi, managing director EICB
10.35 – 11.00u Energietransitie: koers binnenvaart vanuit sector en beleid
Rob Leussink, directeur Koninklijke Binnenvaart Nederland
Rens Vermeulen, senior beleidsadviseur Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
11.00 – 11.25u Perspectief vanuit ondernemers: banken en verladers
Henry Steenbergen, directeur Transport en Mobiliteit Rabobank
Steven Lak, voorzitter evofenedex
11.25 – 11.40u Koffiepauze
10.40 – 12.00u Stand van de techniek
Sander Roosjen, R&D Manager Koedood
12.00 – 12.20u Methanol in de praktijk
Robert-Jan Zimmerman, CEO Mercurius Shipping Group
12.20 – 12.40u Waterstof in de praktijk
Claudia Beumer, Business development VT Group
12.40 – 12.45u Introductie Team EICB
12.45 – 13.00u Conclusies en afsluiting door dagvoorzitter
13.00u Lunch
In de Foyer (aangrenzend aan Congreszaal 1)

The Blue Road

 

 

 

 

 

Geachte relatie,

De beurs Maritime Industry 2022 staat weer voor de deur. Na 2 jaar deze beurs te hebben moeten missen, mag de binnenvaartsector op 17, 18 en 19 mei elkaar weer fysiek ontmoeten, kennisdelen, relaties onderhouden en nieuwe relaties opbouwen!

Bureau Voorlichting Binnenvaart, Expertise-en InnovatieCentrum Binnenvaart en Bureau Telematica Binnenvaart zullen samen op de beursvloer aanwezig zijn. Wij kijken uit naar uw bezoek en brengen u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, digitalisering en modal shift. Hieronder treft u alvast wat praktische informatie.

Stand
U kunt ons alle dagen vinden in stand H130.

Kennistheater
In samenwerking met de beursorganisatie hebben we een interessant programma gemaakt voor het Kennistheater. Aan de hand van korte pitches praten deskundige sprekers u bij over de thema’s Ondernemen in 2022 (dinsdag), Zero Emissie (woensdag) en Digitalisering (donderdag). Dit Kennistheater vindt dagelijks plaats vanaf 13:30 uur in Congreszaal 1, op de vernieuwde beurs vloer Next Level.

Jaarlijks event EICB Innovation Lab
Op woensdagochtend 18 mei zal het EICB Innovation Lab haar jaarlijkse event houden. Het thema van dit jaar is “Energietransitie, en wat er op de binnenvaart afkomt. Hoe koers te houden bij veranderend tij?”

Tijdens dit event zal het podium worden geboden aan o.a. veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van batterijvaren, methanol, waterstof en biobrandstoffen. De sessie start voor de opening van de beurs om 10.30 uur. Het exacte programma wordt binnenkort op de site www.eicb.nl kenbaar gemaakt. Registreren kan vanaf nu al via onderstaande link.

Registreer hier voor het event op 18 mei

Wij hopen velen van u te mogen treffen en kijken uit naar een mooie beurs!  De link onderaan dit bericht kunt u gebruiken om uw toegangsbewijs te verkrijgen.

Met vriendelijke groet,

De medewerkers van
Bureau Voorlichting Binnenvaart,
Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart,
Bureau Telematica Binnenvaart

Toegangskaart beurs

 

Maritime Industry 2022

Op dinsdag 8 maart tussen 08:00 en 09:00 uur zullen er werkzaamheden plaatsvinden. Hierdoor is het tijdelijk niet mogelijk om uw reizen aan te melden met BICS. Heeft u tussen deze tijdstippen een vaarreis gepland, zorg er dan voor dat u deze reis enkele uren van te voren aanmeldt met BICS.