BICS voor Mac – informatie voor Apple gebruikers

BICS voor Mac – informatie voor Apple gebruikers


Dit bericht is vooral van belang voor gebruikers van Apple computers die nog BICS-pilot software op hun Mac draaien, maar ook voor andere mac-gebruikers.

Vanaf april 2017 is de officiële Apple-versie van BICS beschikbaar, versie 5.3.1. Om deze te kunnen gebruiken, moet eerst de oude pilot software helemaal verwijderd worden van de Mac-computer. Dit moet met de hand. Hieronder leggen wij het uit.

BICS-pilot software op de Mac vervangen

De pilotsoftware voor de Mac kan niet ge-update worden en moet daarom eenmalig volledig vervangen worden door de de officiële Apple-versie van BICS. Voer deze stappen uit:

 1. Verwijder de BICS-pilotsoftware van je computer: ga naar de map ‘Programma’s’, selecteer de BICS-software en verplaats de pilotsoftware naar de prullenmand.
 2. Ga naar  www.bics.nl en download daar de installatiesoftware voor Mac OS-X (Apple).
  Tip: vanwege de bestandsgrootte is het verstandig om de software niet tijdens de vaart te downloaden. Voor downloaden is een stabiele verbinding nodig. Dat gaat beter als je stilligt. Is er WiFi in de buurt? Dan raden we aan WiFi te gebruiken.
 3. Installeer BICS: volg deze installatie-instructies. Installatiegegevens kwijt of vergeten? Neem contact op met BICS Helpdesk.
 4. Start het BICS-programma en stel de software in op je persoonlijke gebruik en het gebruik aan boord.
 5. Je gebruikt nu de officiële Apple-versie van BICS. Deze versie laat je tijdig weten dat er updates beschikbaar zijn. De officiële Apple-versie van BICS kan updates verwerken en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Eerste aanspreekpunt bij problemen is het BICS Helpdesk.

Let op: hou er alsjeblieft rekening mee dat het ‘BICS-archief’ uit de pilot-periode, met eerdere reizen, casco- en adresgegevens enzovoort NIET behouden blijft. Dit wordt tegelijk met de pilotsoftware weggegooid. Hier is helaas geen oplossing voor.

Heb je BICS-Mac software – maar niet via de pilot?

Enkele Mac gebruikers hebben -buiten de pilot om-  BICS voor de Mac rechtstreeks van de BICS website gedownload. Het betreft BICS-Mac versie 5.2.1 en hoger.  Deze versie is geïnstalleerd via ‘Terminal‘.
Gebruikers van deze versies moeten de nieuwste Mac-versie downloaden en over de oude heen installeren! Dit hoeft slechts 1x te gebeuren.
Hoe ga je te werk? Download versie 5.3.1 handmatig van www.bics.nl en installeer het .pkg bestand. Het vervangt vanzelf de vorige versie op je Mac. Je BICS-archief met eerdere reizen, casco- en adresgegevens wordt bewaard en in de nieuwe versie weergegeven.

Zoals gezegd is dit een éénmalige actie. Voortaan wordt in de BICS-Mac software aangegeven dat er een update  klaarstaat. Vanuit BICS kun je dan aanklikken dat de update uitgevoerd moet worden.

Zoals gezegd, geldt dit maar voor een handjevol Mac-gebruikers. Ben je er niet zeker van of dit voor jou geldt? Raadpleeg het BICS Helpdesk.

BICS voor Apple computers aanvragen

 1. BICS vraag je aan op www.bics.nl via het online registratieformulier. Vul als besturingssysteem “Mac OS” in op het online aanvraagformulier.
  Toelichting:  Je ontvangt binnen 1 tot 2 werkdagen een registratiebevestiging per email van BICS Helpdesk.
 2. Vervolgens ontvang je een welkomstbrief van de BICS helpdesk, met daarin het BICS postbusnummer (een 7000-postbusnummer), het bijbehorende wachtwoord plus instructies. Bewaar deze gegevens zorgvuldig! Je hebt ze later nodig.

Verschil BICS-voor-Mac met andere BICS versies?

Eigenlijk is er geen zichtbaar verschil. BICS voor de Mac is qua software-code identiek aan BICS voor Linux. Alleen de installatie is aangepast voor de Mac (via een.pkg bestand).
BICS voor Mac is zichtbaar in je browser, waarbij BICS lokaal op je Mac -op de achtergrond- actief is. Als Mac gebruiker kun je BICS opstarten  door de volgende url te typen in je browser http://localhost:81/ of door te klikken op een snelkoppeling.