Terugblik Telematicadag 2018

Terugblik Telematicadag 2018


10e Binnenvaart Telematica Award

De Telematicadag is ook het moment voor de jaarlijkse Binnenvaart Telematica Award. Dit jaar voor de tiende keer.

Waar staat deze onderscheiding voor?

“De Binnenvaart Telematica Award onderstreept een meer dan bijzondere bijdrage die door een persoon of bedrijf is geleverd aan de ontwikkeling, het gebruik en de acceptatie van telematica in de binnenvaart. De ontvanger kan worden getypeerd als visionair, richtinggevend en innovatief.”

Vandaag gaat het over ‘Datagedreven binnenvaart – tools voor een meer winstgevende bedrijfsvoering’. Als je op zoek gaat naar iemand die zich in de datagedreven binnenvaart bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt, kun je nog alle kanten op. Kijk je naar winstgevende bedrijfsvoering dan gaan onze gedachten al gauw uit naar vracht en goede vrachtprijzen. Schoon en vooral zuinig varen kan natuurlijk ook, of met altijd voldoende water onder de kiel. Zo hebben we nog wel een paar goede kanshebbers in huis.

De jury van de tiende Telematica Award heeft deze keer de blik vooral gericht op online marktplaatsen. U weet wel: voor een auto moet je tegenwoordig niet meer bij je dealer zijn, maar op Markplaats, AutoTrack of Autoscout. Scheepsverkopers proberen het bijvoorbeeld op ShipSale en een enkele bevrachter waagt zich ook met ladingaanbod online. Maar voor lading of een schip hadden we de onafhankelijke platforms Bargelink en 4Shipping al.

Als zich allerlei vrachtplatforms aanbieden onder exotische namen als Shareship (om de leegvaart te beperken) en Shypple (voor logistieke processen) en als vertrouwen (of trust) in tijden van Facebook een groot goed is, dan is het goed iemand als Axel Goetze in ons midden te hebben.

Winnaar Telematica Award 2018Deze ‘Schifffahrtskaufmann’, heeft het bevrachten al lang geleden achter zich gelaten. Hij werkte voor kantoren in Duitsland, Zwitserland en Nederland, en tot kort na de eeuwwisseling op de binnenvaartafdeling van de toenmalige spoorvervoerder DB Cargo AG, nu DB Schenker Rail.

In 2001 stapte hij over naar het initiatief van ondermeer BP en Vopak om een online marktplaats voor de binnentankvaart te bouwen. Daar werd al snel duidelijk dat er grotere kansen lagen in de droge lading. Axel geloofde er in, meer dan de oorspronkelijke initiatiefnemers, en ging in 2003 zelfstandig verder met Bargelink.com. Daarmee getuigde hij al vroeg van visie.

Bargelink werd een opmerkelijk succesverhaal. Was er in het begin nog veel terughoudendheid, inmiddels zijn alle belangrijke bedrijven in de Europese binnenvaart ‘aan boord’. De lijst van geregistreerde bedrijven laat zich lezen als wie-is-wie in de branche. Elke maand worden een kleine 2.000 binnenvaartschepen en tot 500.000 ton aan lading aangeboden. Voor wie nog niet overtuigd is, heeft Axel op zijn site een lijst met wel 25 argumenten staan voor aansluiting bij Bargelink.

Naast zijn werk voor Bargelink schrijft Axel regelmatig voor het binnenvaartblad Schifffahrt und Technik en is hij bestuurslid van de Internationale afdeling van Koninklijke Schuttevaer.

Ondernemen betekent voor hem meer dan werken en geld verdienen alleen. Hij is ervan overtuigd dat ondernemingen ook tot maatschappelijke verantwoordelijkheid verplicht zijn. Daarom is hij solidair met mensen die buiten hun schuld in de problemen zijn geraakt. Zo is Axel met hart en ziel actief als districtsgouverneur Duitsland bij Kiwanis International, een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich inzet voor het verbeteren van de wereld, vooral voor kansarme kinderen.

Axel golft voor zijn ontspanning op de Mühlenhof in Kalkar en is getrouwd met Anja, volgens hem de beste vrouw van allemaal. Hun dochter Alexandra studeert Informatica in Keulen. Dat belooft misschien nog wat voor de toekomst.

Met deze tiende Telematica Award onderscheiden we de man die onze hoofdprijs dit jaar meer dan waard is.

Presentaties Telematicadag

Vier presentaties die op de Telematica zijn gehouden, kunt u onderstaand downloaden.

 

Het programma van de dag kunt u op deze pagina bekijken.